Številni otroci širom Slovenije nimajo brezskrbnega otroštva.


Naša naloga, vseh nas je, da tem otrokom pomagamo. Mogoče nikoli ne bodo mogli samostojno hoditi, teči s prijatelji in se igrati z njimi. Zaradi slepote ali slabovidnosti uživati vseh lepot narave, videti obraza njemu ljubih oseb, ali brati knjige in gledati fiilmov, videti prijatelje... Nekateri otroci so priklenjeni na posteljo, voziček, ne vidijo barv dneva in jutranjega sonca, so drugačni kot mi in imajo drugačne potrebe. Od nas pričakujejo pomoč, ki jim bo vsaj malo olajšala vsakodnevne tegobe in jim prinesla svetlobo v njihova življenja. Vse te njihove ovire jim lahko pomagamo vsaj omiliti in z ustreznimi pripomočki olajšati njihovo življenje.Človek, ki skuša začutiti, kako je živeti tako kot oni, nikoli ne bo rekel NE, ko ga prosimo za pomoč. Ne glede na to kdo ste, kakšen je vaš položaj, koliko imate na bančnem računu, koliko raznih nazivov ste pridobili, v bistvu je to nepomembno. Pomembno je, da ste človek in človek nikoli ne bo odrekel pomoči otrokom. Zato, ker smo bili vsi mi otroci in smo imeli enake želje, pričakovanja, se veselili podobnih stvari... In ker vemo, da se v vsakem od vas vedno najde del človečnosti za tiste, ki vas potrebujejo. Zaradi tega ne boste imeli nič manj, kajti narediti pomoči potrebnemu nekaj dobrega, še posebej otroku je neprecenljivo.
 

Predstavitev zavoda

Humanitarni zavod VID je bil prvi dobrodelni in humanitarni zavod v Sloveniji, ki je takoj po nastanku nove samostojne države uvidel potrebo po drugačnem razvoju in zagonu delovanja na humanitarnem področju. Zaostrene socialne razmere, povečanje nezaposlenosti, zmanjševanje pravic iz socialnega in  zdravstvenega zavarovanja ter hiter razvoj tehnologij na področju pripomočkov za osebe s fizičnimi in mentalnimi omejitvami, potrebami in nove metode zdravljenja in pomoči otrokom s posebnimi potrebami so leta 1994 narekovale njegovo ustanovitev.

 

Zdaj že več kot dvajsetletne izkušnje govorijo, da je bila odločitev pravilna. V mnogih primerih smo bili zadnja bilka, ki so se je oprijeli starši otrok s posebnimi potrebami, ko sami niso zmogli več. Ko je sistem odpovedal in odrekel pravico do boljšega pripomočka za bolj samostojno življenje, nove metode zdravljenja, katere so obenem dajale večje možnosti za uspešnejše okrevanje in spremembo na bolje,... Občutek, da smo bili prav mi tisti, ki smo otrokom in njihovim družinam vse to omogočili in jim uspeli obrniti življenje na bolje, je čudovit. V vseh teh letih so ga z nami delili tudi številni donatorji, podjetja in posamezniki. 

 

Osnovna dejavnost zavoda in sam namen delovanja je zbiranje in zagotavljanje sredstev tako telesno kot duševno prizadetim otrokom. Svoje poslanstvo udejanjamo s pomočjo donatorjev, sponzorjev in izvajanjem dobrodelnih akcij. Neskromno lahko trdimo, da smo edina organizacija, ki je vse, kar je ustvarila ustvarila popolnoma sama. Brez izhodišč v prejšnjem sistemu, brez kakršnekoli podlage iz preteklosti ali kakšnih nasledstev, brez vsakršnih zvez in poznanstev... In da so rezultati zavidanja vredni ter da smo še vedno edini, ki smo toliko ustvarili.

 

Komu pomagamo?

Pomagamo otrokom in mladostnikom s posebnimi potrebami iz socialno šibkejših družin na vseh koncih Slovenije, ne glede na vrsto obolenja ali prizadetosti, prav tako nismo krajevno, versko ali društveno omejeni.

Pomagamo z nakupom raznih invalidskih pripomočkov; invalidskih vozičkov, terapevtskih koles, dvigal za invalide, v zadnjem času pa vedno več prilagojenih računalnikov, s pomočjo katerih se otroci s posebnimi potrebami lahko šolajo skupaj z zdravimi vrstniki. Omogočamo dostop do terapij in operacij katere še niso v slovenskem zdravstvenem zavarovanju, a so v drugih zdravstvenih sistemih že sprejete in pomenijo ogromen korak za napredovanje otroka.

 

Kako pomagamo?   

Praviloma s konkretno pomočjo. Pomagamo po natančno določenih pravilih. Ni nam vseeno, komu bomo namenili sredstva naših donatorjev, ki zaupajo v naše odločitve. Zato se pred začetkom vsake akcije z družino, ki ji nameravamo pomagati, natančno dogovorimo, kako bo akcija potekala in podpišemo dogovor. Za vsak primer posebej se o tem, kateri pripomoček je najprimernejši posvetujemo še s strokovnjaki, ki otroke obravnavajo.

 

Zakaj pomagamo?  

Pripomočki, ki jih otroci s posebnimi potrebami potrebujejo so zelo dragi. Zavarovalnica jih ponavadine plača ali pa jih ne plača v celoti ter jih starši financirajo delno sami dokler jih lahko. Po določenem času pa se družinski proračun izčrpa in takrat pomagamo mi. Nobena država, prav tako Slovenija, ne more sama zadovoljevati vseh potreb svojih državljanov. Tako kot je v navadi v razvitem svetu, računa na pomoč nevladnih organizacij.

 

S kom sodelujemo?

Pri svojem delu smo odprti za sodelovanje z različnimi organizacijami, šolami, ustanovami, strokovnjaki, zdravniki in terapevti, ki obravnavajo otroke ali jim želijo pomagati. Le s skupnimi močmi lahko življenje otrok obrnemo na bolje.


Vizija in poslanstvo 

Tudi v prihodnje bomo pomagali vsem otrokom, ki nas potrebujejo, ter skrbeli za razvoj in popularizacijo humanitarne dejavnosti.